Rafaela Andrea Martin Guevara, orgelstuderende, 27 år
Hvorfor går du på Sjællands Kirkemusikskole?
Jeg er uddannet pianist, og så tænkte jeg, at det var smart også at have en orgeluddannelse. Både fordi der er jobs i det, og fordi det er et virkelig sjovt instrument at spille.
Hvilken uddannelse tager du?
Jeg tager eksamenslinjen for orgel på fuldtid. Jeg har gået her i halvandet år og er færdig om et halvt år.
Hvorfor orgel?
Det er et super spændende instrument. Det er gammelt og har masser af historie. Og så er der forskellige registre og forskellige måder at spille det på. Det er ligesom at have et lille orkester i ét instrument. Det giver noget andet end ved klaveret. Der er også noget fedt ved at spille med fødderne. Det er svært at starte på, men fedt.
Der er mangel på organister i hele landet, så det er nemt at begynde at vikariere, når man føler sig klar. Og det er dejligt at arbejde i folkekirken. Så for mig er det en form for safe base, men det er også fordi det er et virkelig spændende instrument at spille på.
Hvad er din baggrund?
Jeg har en bachelor i almen musikledelse fra Det Jyske Musikkonservatorium, med klassisk klaver som hovedinstrument.
Hvad er det bedste ved at gå på Sjællands Kirkemusikskole?
Jeg har virkelig mødt nogle dygtige undervisere, selv om det er uden for konservatoriet, og det sætter jeg stor pris på. Og så er de virkelig dygtige til at tilpasse niveauet. Her er folk, der er startet med at spille for to dage siden og professionelle musikere fra konservatoriet, så der er mange forskellige niveauer, men underviserne er meget opmærksomme på, at der også kommer virkelig dygtige studerende ind, og de er virkelig gode til at tilpasse niveauet. Det er rart, når man kommer med noget i bagagen.
Det er virkelig spændende folk, der underviser her, og det er fedt at se, at man ikke behøver at gå på kons for at få det. Og så er mange af underviserne også tilknyttet kirker, så man kan nemt komme ud at vikariere og få jobs på den måde.
Hvad er dit forhold til kirken?
Jeg havde ikke et forhold til kirkedelen, før jeg begyndte på uddannelsen. Jeg er opvokset katolik. Jeg har været kirkesanger i mange år, og for mig er kirken også et sted, hvor man laver meget kultur. I starten var jeg meget: Kommer det til at handle om noget andet end musik, for jeg vil også gerne blive en dygtig musiker, men 80 % er musikrelateret.
Hvad er dine planer efter uddannelsen?
Jeg har overvejet efteruddannelse, mest for at få mere undervisning. Eller måske en kandidat på et mere administrativt plan. Mange har også spurgt, om jeg søger ind på konservatoriet på orgel. Det gør jeg måske på et tidspunkt, men ikke lige nu.
Jeg var ude at vikariere for nogle måneder siden. Det var min egen lærer, der spurgte, om jeg kunne vikariere i den kirke, hvor han selv arbejder. Det var ude på landet og folk var virkelig søde. Det er ret svært, for man skal have styr på alt under en gudstjeneste. Man skal virkelig være forberedt. Ellers bliver man alt for stresset. Men jeg ved, at min lærer aldrig ville spørge, hvis han ikke tænkte, jeg var klar til det. Det føltes grænseoverskridende, men det er bare at prøve det af nogle gange, så bliver det nemmere. Nu er jeg fast vikar et andet sted, og det har jeg det fint med.
Har du et godt råd, hvis man overvejer at søge ind på Sjællands Kirkemusikskole?
Her er plads til alle mulige folk. Mange bliver skræmt, når der er en optagelsesprøve. De tænker måske, at orgel i forvejen er et svært instrument, så det kan de ikke overskue. Men hvis man kan mærke ilden, skal man i hvert falde prøve, for det er virkelig sjovt. Jeg tror også, at mange bliver skræmt af det kirkelige, men jeg har fået meget musikalsk viden der og fået nørdet kirkemusik. Og orgel er et spændende instrument og noget, man kan bruge.