Kirkemusikerne binder musik-Danmark sammen.
De studerende på kirkemusikskolerne udgør en herlig og blandet skare. Nogle kommer med avancerede musik-uddannelser i bagagen, mens andre ønsker at forfølge en gammel musikalsk drøm. Musik er i sig selv en kilde til glæde, som vi dagligt udfolder her på skolen, men det er veldokumenteret, at der også er en masse positivt afledte effekter af at deltage aktivt i musikudøvelse.
Mens vi venter på tilmeldingerne til de forskellige uddannelser i orgel, sang og korledelse frem til den 1. marts, er det derfor værd at minde om, at folkekirken som landets største musik- og kulturaktør påtager sig at løse en kritisk samfundsopgave og skaber musikalsk deltagelse og fællesskaber som et vigtigt supplement til fx skolen og musikskolen. Mange steder endda som det eneste tilgængelige tilbud.
Kirkemusikerens kerneopgave er naturligvis at varetage musikledsagelse til gudstjenesten og de kirkelige handlinger. Men de lokale organister og kirkemusikere er også en meget vigtig ressource for det lokale musikliv helt ned på sogne-niveau, når de fx varetager børne- og ungdomskor, baby-salmesang eller musik for demensramte.
Daværende professor i musikpædagogik, Frede V. Nielsen, udgav i 2010 rapporten ”Musikfaget i undervisning og uddannelse - Status og perspektiv”, som dokumenterede et musik-institutionsliv i forfald over en bred kam. I 2020 viste en opfølgning på rapporten, at den negative udvikling er fortsat, og der i dag reelt findes et musikalsk A- og B-hold i Danmark.
Der er på trods af en stigende bevidsthed om problemet fortsat ikke lige adgang til et bredt og kvalitativt musiktilbud. Det er et demokratisk problem, at aktiv deltagelse i musik både er økonomisk og geografisk betinget, og var det ikke for den lokale organist eller kirkemusiker, ville der i mange områder i landet slet ikke være et reelt musiktilbud.
På kirkemusikskolerne har man som studerende fag som formidling, børnekor og elementær korledelse på skemaet. Det er alle fag, som retter sig mod at gøre de kommende organister, kirkesangere og korledere rustet til at varetage musiktilbud både i og uden for kirken. De er ovenikøbet kompetente til at indgå i professionelle samarbejder med den lokale skole, musikskole, foreninger mv., så der kan skabes sammenhæng og udvikles nye aktiviteter til glæde for børn, unge og voksne.
Kirkemusikeren er en nøgleperson og et vigtigt bindeled mellem kirken og det omgivende samfund og kan som katalysator skabe aktive musikmiljøer på tværs til gavn for lokalsamfundet.