- Du skal da søge ind på kirkemusikskolen og blive organist!
20-årige Clemens Balk-Møller sidder i en bil på vej hjem. Han har spillet trompet til en gudstjeneste, og organisten har tilbudt at køre ham hjem bagefter. Nu sidder de og snakker om, hvad Clemens skal efter sit sabbatår.
- Organisten fortæller, at han selv tog uddannelsen som 45-årig, og at han har takket sig selv lige siden, fortæller Clemens og tilføjer:
- Jeg havde ikke hørt om kirkemusikskolen, før jeg sad der i bilen, så han solgte det godt.
To måneder til optagelsesprøven
Clemens Balk-Møller fra Gentofte har altid spillet musik. Han startede på blokfløjte ligesom sin mor, der er blokfløjtenist, og skiftede til trompet, da han var 8-9 år gammel.
- Jeg så en nytårskoncert i fjernsynet, og jeg syntes, at trompet lød fedt, for den larmede meget, griner han.
Clemens har gået på Sankt Annæ Gymnasium, der er kendt for sit musikliv. Ved siden af gymnasiet tog han Musikalsk Grundkursus, MGK, på trompet. Han har gået i Tivoli-Garden i seks år. Og så komponerer han klassisk musik.
- Men jeg havde aldrig før skænket det en tanke at spille orgel, griner Clemens.
Da han fik ideen om at søge ind på kirkemusikskolen, var der to måneder til optagelsesprøven, så det virkede som en næsten umulig opgave at øve op. Men han kastede sig ud i det.
- Det var en intens tid, men også fedt at dyrke et instrument på den måde. Jeg var heldig, for jeg fortalte om mine planer til organisten i den kirke, hvor jeg plejer at spille trompet. Han lånte mig sit orgel og underviste mig gratis, fortæller Clemens og uddyber:
- Jeg havde ikke job på det tidspunkt, så jeg var rigtig meget i kirke lige pludselig. Jeg øvede, til jeg var helt kogt i hjernen.
Han regnede ikke med at komme ind, men prøven gik godt. Og i dag læser han til kirkemusiker med orgel og korledelse på deltid.
Orgel er ikke så langt fra trompet, som det lyder
Clemens er hurtigt blevet ret glad for orglet.
- Nu har jeg ikke spillet orgel så længe, men jeg synes, det er et matematisk instrument. Måske lidt som at løse sudoku. Der er en rigtig måde at gøre det på. På orgel føles det som om, man arbejder mod et klart defineret mål, siger Clemens, der godt kan lide, at så snart du slipper en tone på orglet, så stopper den, så hvis du vil have tonerne helt tætte, så bliver du nødt til at skifte finger helt præcist.
- Det bliver hurtigt sådan lidt puslespilsagtigt, når der er mange toner, og det er fedt, siger han, og tilføjer:
- Det er egentlig lidt sjovt, for jeg har aldrig været glad for at spille klassisk klaver. Jeg synes, klaver er et overdrevet instrument, hvor du kan gøre alt. Orglet kan larme meget mere, men der er ikke så mange muligheder som på klaver. Orglet minder mere om en blæser. Faktisk synes jeg, at orglet er tættere på at spille trompet end klaver.
Men som kirkemusiker bliver Clemens også undervist i meget andet end at spille orgel. Nogle fag er en del af pakken, som bare skal læres.
- Liturgi og gudstjenestelære er ikke lige mig. Og det er lidt svært at få øvet klaver, for jeg har mere lyst til at øve på orgel.
Andre fag som korledelse har overrasket ham:
- Jeg har dirigeret i Tivoli-Garden før, så jeg tænkte, at det ville være enormt let. Men jeg har fundet ud af, at det at dirigere kor er noget helt andet end orkester.
Og så er der de fag, han glæder sig mest til ud over orgeltimerne. Som sangundervisning:
- Det er super fedt, for jeg har altid godt kunnet lide at synge, og jeg har altid været forholdsvis dårlig til det, så det er fedt at lære.
Og musikteori:
- Jeg elsker musikteori næsten mere end at spille, så det er supergodt at få mere af det, siger han begejstret.
Clemens har ikke så meget socialt med de andre på studiet, men som han siger, så er det heller ikke derfor, han går der. Men han er meget begejstret for skolens undervisere.
- Lærerne er enormt fede alle sammen. De er enormt dygtige, og enormt gode til at tilpasse stoffet til den enkelte elev, siger han.
Jobsikkerhed tæller også
Clemens er glad for, at han valgte at gå til optagelsesprøve på kirkemusikskolen.
- Det er fedt! Så er det ikke bare hjem og se Netflix, når jeg har fri fra arbejde. Det er sådan helt meditativt, når jeg sidder alene der i kirken efter arbejde og øver. Jeg elsker at spille, og det er fedt med et nyt instrument, siger han og tilføjer med et grin:
- Jeg er faktisk mest glad for at spille alene, men når man spiller trompet, så er det for det meste i et orkester eller sammen med andre. Med orgel kan man skabe noget færdigt selv. Man er en "one man army".
For Clemens er der mange forskellige grunde til, at han valgte at søge ind på kirkemusikskolen. Han er musikalsk nysgerrig og synes, det er fedt at kunne lære et nyt instrument. Han vidste ikke helt, hvad han ville. Han kan tage studiet på deltid på tre år, så han samtidig kan arbejde i den børnehave, som han både er glad for at arbejde i, og som gør, at han har råd til at bo sammen med sine to roomies i København. Og så giver uddannelsen som kirkemusiker ham mulighed for i fremtiden at tjene penge til de faste udgifter.
- Der er jobsikkerhed. Det tæller også, griner Clemens.
Lige nu vil han gerne være komponist, men det betyder både en tur på konservatoriet og usikre jobmuligheder.
- Det er svært at leve som komponist, så kirkemusikskolen er også for at få noget andet at byde på, siger Clemens, der godt kan se en fremtid, hvor han er kirkemusiker ved siden af at han komponerer.
Hvis man overvejer at søge ind på uddannelsen som kirkemusiker med orgel og korledelse, er Clemens ikke i tvivl om, hvad han vil anbefale:
- Go for it. At spille orgel er federe, end det lyder.
Han tror ikke lige, at hans venner havde regnet med, at han ville begynde at spille orgel, men han spiller gerne for dem.
- Det er lidt sjovt at blære sig med at give den gas på orglet, siger han med et stort grin.
Mød fremtidens kirkemusikere
Et nyt instrument og en mulig fremtidig indkomst