For 22-årige Johanne Sofie Bech Madsen har det hele tiden været drømmen at komme på konservatoriet. Derfor var det også oplagt for hende at gå på MGK som forberedelse til at søge ind på konservatoriet. Men da hun var færdig i 2017, følte hun sig ikke helt klar. Så da hendes sanglærer på MGK nævnte muligheden for at søge ind på kirkemusikskolen, var det oplagt for Johanne, der også havde flere venner fra MGK, der havde gået på kirkemusikskole.
- For mig var kirkemusikskolen en god måde at bygge videre på det, jeg var startet på. Det gav mig mulighed for at udvikle mig musikalsk, og samtidig har jeg fået et helt konkret eksamensbevis og en uddannelse som kirkemusiker, fortæller Johanne.
Et højt niveau
Johanne tog uddannelsen som kirkemusiker med sang som fuldtidsstudie på et år. Det var et år med masser af undervisning, øvetimer og udvikling af både hendes stemme, sang og klaverspil.
- Lærerne på skolen har et sindssygt højt niveau, og mange af dem har selv været udøvende musikere, siger Johanne, der også var glad for sine læreres evne til at tilpasse undervisningen til den enkelte elevs niveau.
På kirkemusikskolen havde Johanne også fag som taleteknik og liturgi.
- Det var super fint at få liturgi med, for det gav et indblik i, hvordan gudstjenesten og det hele fungerer, siger hun.
Johanne har sunget i kirkekor i Aalborg som vikar under sin tid på MGK, og mens hun gik på kirkemusikskolen, havde hun en stilling som kirkesanger på 13 timer om ugen, så for hende gav det meget mening at lære mere om samspillet mellem musikken og gudstjenestens elementer og rytme.
Forskellighed inspirerer
Da Johanne gik på MGK, var alle unge og meget dedikerede omkring deres musik. På kirkemusikskolen mødte hun et helt andet miljø med folk i alle aldre og med vidt forskellig musikalsk baggrund og drømme.
- Det har været befriende, siger Johanne.
Nogle havde et fuldtidsjob ved siden af studiet, men kunne godt lide at synge i deres fritid og ville gerne blive bedre til det. Andre, som Johanne, drømte om at leve fuldtid af musikken.
- Talentet skal jo være der for at komme ind på kirkemusikskolerne. Men det forskellige niveau har givet en lidt mere naturlig tilgang til at bruge musik til det, man har lyst til. Det har været inspirerende, siger Johanne, der har fået en masse kontakter og relationer til andre studerende i alle aldre, der også brænder for at synge.
Hun synes, at en kirkemusikskole er et godt sted til at finde ud af, om musikken er noget, man vil gå videre med som levevej eller som hobby eller bibeskæftigelse.
- Hvis man er glad for at synge i sin fritid og har musikalitet og talent, så kan man udfolde sig her og finde ud af, om det er noget, man gerne vil gå videre med, siger hun.
Kirkesanger, lærer og operasanger
I dag går Johanne på konservatoriet i Aarhus, hvor hun er optaget på klassisk sang. Hun er lige flyttet fra Aalborg til Aarhus, så de fleste weekender går turen hjem til Aalborg. Det er svært at kombinere med et job som kirkesanger, hvor der i sagens natur er mest arbejde i weekenden. Men hun bruger sin uddannelse som kirkesanger ved at være vikar i Vor Frue Kirke i Aarhus. Og når hun er faldet til i Aarhus og på konservatoriet, håber hun, at det kan blive til mere.
Jeg vil gerne have et fast kirkejob på et tidspunkt, og så er det dejligt, at jeg kan sende mit eksamensbevis med, siger hun.
Hvad fremtiden ellers bringer, må tiden vise.
- Der er selvfølgelig altid den store drøm om at blive operasanger, men jeg har også en drøm om at blive lærer og se mine elever nyde musikken og udvikle sig, siger hun.
Hun har også overvejet hørelære.
- Og så har jeg også en lille drøm om at blive korleder. Jeg vil gerne have et kor, griner hun og fortæller, at hvis hun ikke var kommet ind på konservatoriet, havde hun søgt ind på korlederuddannelsen på kirkemusikskolen.
Mød fremtidens kirkemusikere
Et springbræt til konservatoriet